Minik dostlarımıza yoğun ilgi
Eğitim ve öğretim alanında gerçekleştirdiği ilklerle adından sıkça söz ettiren Soğukçeşme Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bir ilke daha imza attı. Bahçesine yerleştirdiği evcil hayvanlarla öğrencilere hayvan sevgisi aşılamayı hedefleyen kurum, bu sayede çocukların ruhsal gelişimine de katkı sağlamayı hedefliyor. Soğukçeşme’nin bu uygulaması öğrenciler ve velilerden de tam not aldı.
Kurum müdürü Psk. Gökhan Ezgin yaptığı açıklamada, “Çocuk olduktan sonra evde hayvan beslemek, ebeveynler için büyük bir soru işaretidir. Oysa uzmanlar, hayvanların çocuk gelişimini hızlandırdığını söylüyorlar. Hayvan sevgisinin çocuklardaki kişisel gelişime katkıları aşikâr. Çocukların doğayla ilişkisi, kent hayatı içinde giderek mesafeli ve kısıtlanmış hale geliyor. Daha yirmi yıl öncesinde büyük kentlerde ‘mahalle’ yapısının geniş ölçüde mevcut olduğunu, boş arazi, yeşil alan, park gibi bölgelerde çocukların ev-dışı toplumsallaşmalarının mümkün olduğunu, bu deneyimleri yaşamış olan orta yaşlarındaki kuşaklar hatırlayacaklardır. Oysa günümüzün çocukları bu olanaklardan yoksundurlar. Bilgisayar, çabuk tüketilen pahalı oyuncaklar, ceza boyutu olmayan sürekli ödül sistemi ve elbette kapalı ya da en azından steril var oluş alanları (ev, yuva, okul) içinde kısıtlanan çocuklar, kapalı bir dünya algısı geliştirmekte, benzerlerine duyarsız, ben-merkezci, bazen acımasız olabilmektedir” dedi.
HAYVAN SEVGİSİ ÇOCUKLARA ÇOK ŞEY KATAR
Ezgin, “Doğadan kopmuş bu toplumsal ortamda, çocukların gelişiminde olumlu yönde etkiler sağlayacak unsurların başında hayvan sevgisi geliyor. Hayvan sevgisi çocuklara empati duygusu kazandırır. Hayvanlara duyulan sevgi çocuğa, insanın doğanın bir parçası olduğunu anlatır. Çocuklar doğum ve ölüm kavramlarını fark eder. Ortalama ömürleri insanınkinden kısa olan birçok hayvan, doğum ve ölümün, birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu, insanın da bu döngüye dâhil olduğunu, çocuğun aklında doğallaştırır. Çocuğun ahlâki gelişiminde önemli rol oynayan, onun mutlak bir ben-merkezci olmasının önüne geçebilen bir etki yapar. Evcil bir hayvanla oynamak, onunla vakit geçirmek, varlığını kabul ederek onunla iletişim kurmak çocukların sosyal ve iletişim becerilerinin de gelişmesine yardımcı olur. Çocuk, duygusal ve maddi anlamda verici olmayı, diğerinden sürekli talep etmemeyi, mutlak alıcı olmamayı da hayvan sevgisi sayesinde öğrenir” şeklinde konuştu.